FE / TVŮRCE HUMUSU

Mým cílem je vytvářet úrodnou půdu. A to jak v doslovném, tak v přeneseném slova smyslu.

Hrabat se v hlíně je největší slast

DSC_1283

Pár postřehů z pěstování v malém.

Zahrádka už zase ožila. Čtvrtá sezóna, věci začínají zapadat do sebe.

 

Postřeh č. 1: Příroda si dělá co chce.
Objevné, že? Ale ano, zjistil jsem, že je dobré vnímat samovolný vývoj a zasahovat obezřetně. Například, hodně jsem chtěl diviznu, tak jsem ji zasadil na místo, které se mi zdálo pěkné, uprostřed bylinkového kopečku. Tam ale chcípala a napadal ji hmyz. Na druhou stranu, sama se mi divizna objevila v záhoně, který byl určený pro zeleninu. Je to majestátní obluda a mám z ní radost!

Postřeh č. 2: Nemá smysl se snažit vypěstovat všechno.
Například jsem zjistil, že mi na zahrádce z různých důvodů moc nejdou dýně, tykve a rajčata. Ač je jíme moc rádi, radši si je koupím a budu podporovat to, co mi na dané ploše a v daných podmínkách jde.

Postřeh č. 3: Je lepší od toho nic nečekat.
A tím pádem mít radost z každého malého úspěchu.

Postřeh č. 4: Hrabat se v hlíně je největší slast.
Baví mě pečovat o půdu. Ať je živá, vitální, humózní a načechraná jako peřinka! Hrabat se v hlíně! Kompost! Jo!

Postřeh č. 5: Permakulturu je lepší brát jako princip, ne jako předem dané postupy.
Je lepší se orientovat na obecné permakulturní principy než na konkrétní metody a techniky, které v daných podmínkách (ať už místních či lidských) nemusí fungovat. Permakulturně například uvažuju v rámci návrhu (co a kde budu pěstovat) a v rámci obecného přístupu (využití zdrojů apod.). Jinak ale vycházím z tradiční „zahrádkářské“ tradice, ze které si beru to, co funguje a co mi dává smysl.

Postřeh č. 6: Produkce není to nejdůležitější
Kdyby se počítala efektivita vloženého času a prostředků vzhledem k objemu produkce, určitě by to nebyla žádná sláva. Ale naštěstí, příroda ani moje duše nefungují v číslech. Funguje to v celostnosti. Těch přínosů je tolik, že nějaká produkce je vlastně jenom část toho všeho.

Co z toho vlastně máme?

Jen pro informaci: Využíváme malou plochu v poloveřejném prostoru u bytu rodičů. Zahrádku tedy nemám u domu – dostanu se tam tak jednou až dvakrát týdně. Celková plocha je asi 100 m², z toho obdělávám cca 13 m² (4 vyvýšené záhony, 2 bylinkové kopečky, 1 kombinovaný záhon, 1 místo pod stromem).

Co tedy máme ze zahrady o ploše 100 m², na které cca 13 m² obdělávám?

1. Produkci:

  • Čerstvé kuchyňské natě a saláty
  • Drobné zeleninové přilepšení: různé ředkve, ředkvičky, mrkev, hrášek, zelí, kapustu, cibuli…
  • Většinu základních bylinek pro čaje a na vaření  (co zatím nemáme, chci postupně pěstovat taky)
  • Česnek (cca 60 paliček)
  • Jahody

2. Místo pro rodinná a přátelská setkání, místo pro relaxaci

3. Místo, kde si můžu různé věci osobně vyzkoušet.

4. Lepší fyzickou i psychickou kondici. Po práci na zahrádce se prostě cítím jako člověk. Líp mi to myslí a mám lepší nápady.

Tož tak.

A co vy? Pěstujete ve městě? Co vás na tom baví?

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterest

Podobné články


Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete použít tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*